thailand-malaysia-2019-kejuaraan-aff-champion-under15-bawah15

Chonburi – Pasukan kebangsaan U-15 Malaysia memenangi Piala AFF U-15 2019. Pada perlawanan akhir, Malaysia menewaskan Thailand dengan skor 2-1 di Stadium IPE, Chonburi, Thailand, Jumaat (09/08/2019).

Malangnya, pertarungan di antara kedua-dua pasukan dicemarkan dengan pergaduhan di antara pemain. Malah, beberapa insiden kotroversi telah berlaku.

Thailand mengdahului 1-0 pada minit ke-15. Kekuatan kedua-dua pasukan seimbang. Mereka bertemu dalam pusingan awal Kumpulan B, dengan keputusan 1-1.

Kedua-dua pasukan juga menang 11 mata sepanjang pusingan awal. Malaysia layak ke separuh akhir sebagai pemenang kumpulan kerana perbezaan gol dari Thailand.

Ketajaman serangan menjadikan Thailand unggul dalam perlawanan separuh masa pertama. Sepanjang babak pertama, kedua-dua pasukan bertukar serangan. Malaysia mendapat banyak peluang, tetapi masih gagal.

Pada babak kedua, Malaysia sekali lagi menyerang pertahanan Thailand. Usaha mereka menghasilkan gol pada minit ke-67 melalui Muhammad Izrin Ibrahim.

Seterusnya, Malaysia unggul melalui tindakan Muhammad Nabil Qayyum pada minit ke-71. Keadaan tertekan Thailand.

Menjelang akhir perlawanan, pemain dari kedua-dua pasukan terlibat dalam pergaduhan, bermula dengan geseran yang terjadi ketika pemain Malaysia akan mengambil sepakan. Pemain Thailand menjadi emosi dan mencetuskan pergaduhan. Sesetengah pemain dari kedua-dua pasukan terlibat dalam pergaduhan.

Pengadil Steve Supresencia dari Filipina menghentikan perlawanan itu buat sementara waktu. Selepas keadaan itu reda, perlawanan itu disambung semula. Tidak lama selepas itu, pengadil meniup peluit panjang sebagai tanda untuk menamatkan pertarungan.

Malaysia juga memenangi Piala AFF U-15 2019 dengan jaringan akhir 2-1. Selepas perlawanan, kedua-dua pasukan bersalaman tanda semangat kesukanan.

Bagi Malaysia, ini adalah gelaran kedua mereka, sejak kejohanan peringkat U-16 diadakan pada tahun 2002. Sebelum ini, mereka memenangi kejohanan ini pada tahun 2013.

Dialih bahasa daripada bola. com

Facebook Comments

Similar Posts